The Orfelin Circle The Orfelin Circle The Orfelin Circle The Orfelin Circle
Круг Орфелин Круг Орфелин Круг Орфелин Круг Орфелин Круг Орфелин Круг Орфелин

 

Српски савремени кратки и документарни филм -
Вашингтон 2007


Саопштење за новинаре
Програм
Постер
Слике

 

Среда, 7. март, од 21:00 до 23:00

Нестајање - Владимир Перовић, БК
Поглед у страну - Филип Чоловић, Филип Чоловић
The Angel - Дарко Соковић, Уметничка Академија БК
Слатка Дијана - Борис Митић, Dribbling PicturesНедеља, 11. март, од 18:00 до 20:30


Дан младости - Јелена Јовчић, Атеље Варан
Кубанац - Растко Петровић, ФДУ
Источно од раја - Рајко Петровић, Атеље Варан
Лана, Наташа, Ксенија - Иван Пешукић, ВФЦ "Застава филм"Као илустрацију другог по реду Фестивала српског савременог кратког и документарног филма, Вашингтон 2007, уз сагласност аутора Зоране Шуваковић, објављујемо њен чланак, који треба да буде објављен у Политици:

Српски "Кубанац" у Вашингтону

Смотра документараца из Србије са маргина живота и оптимистичким порукама
Вашингтон, 12. марта 2007. године
(Од нашег специјалног извештача)


Публика у алтернативном биоскопу "Авалон" имала је прилике да види неке од најуспешнијих остварења српског документарног филма, на двовечерњем Фестивалу, који је организвао "Круг Орфелин". Захваљујући ентузијазму ове непрофитне организације састављене од млађих прифесионалаца у региону америчке престонице, који су деведесетих потражили ухлебље на престижним институтима и факултетима у САД, приказано је осам документарних филмова, чију је селекцију направио режисер Владимир Перовић.

И мада овај жанр по правилу бира "документе" који су на маргинама друштва, овогодишња смотра донела је у сваком појединачном остварењу из Србије зраке наде и оптимизма. Њу су нашли ментално заостали појединци у филму "Поглед у страну", Филипа Чоловића, који су у "свом боравку" у београдском предграђу створили себи услове за другарство, љубав и искреност. Ни "Дан младости" Јелене Јовичић није у опису контраста у коме су живеле две жене супротних опредељења (стара предратна Београђанка и партизанка из Босанске Крупе, која је са ослободиоцима заузела главни град Југославије), нашао разлог за ламентирање над овим паралелним животима. Порука овог филма је пре да је у Београду, таквом какав је, ипак свако нашао своје место.
Из београдских предграђа, право у Вашингтон дошла су и два филма о Ромима и њиховом довитљивом животу у великом граду. "Слатка Дијана" Бориса Митића и "Кубанац" Растка Петровић уз изврсну фотографију Ивана Спасојевића, показали су још једном да су животи Рома у Београду и Србији непресушна инспирација која изазива захвалну добродошлицу код публике. Проналазак нове "пољопривредне машине" преуређењем старих Ситроенових "Дијана", како би се у скупљању картона надмашила конкуренција, или лична упорност која је ромско дете без школе претворила у никад нокаутираног боксера Кубанца, насмејали су и задивили својом непресушном енергијом, америчку публику. А присутни аутори млади студенти Факултета драмских уметности у Београду Растко Петровић и Иван Спасојевић, које је угостио "Круг Орфелин" осећали су се ових неколико дана у америчкој престоници као код своје куће. Нарочито када је због "техничких сметњи" првог дана прекинуто приказивање првог филма "Нестајање" и трећег "Слатка Дијана", да би пошто је уз помоћ стручњака из "Орфелина" квар уклоњен, остатак сторија био виђен на крају вечери. Растко Петровић, успео је да на енглеском језику (за који каже да га је научио гледајући филмове) убеди публику како је све то у ствари део једног великог документа, и како "техничка питања" чине свакодневицу живота из кога је он дошао у Вашингтон. Да га је публика одлично разумела, показало се синоћ, када је дошла без обзира на све, у још већем броју.
Смотра документараца, обећавају "Орфелинци" уприличиће се и следеће године.
З. Шуваковић

 

 

The Orfelin Circle, c/o Svetlana Doroslovacki, 2633 15th Street, #10, NW Washington D.C., 20009-4669
E-mail: info@orfelin.org