orfelin-logo

Ко је Круг Орфелин

Ми смо група која верује да је могуће заједничке тежње, афинитете и жеље артикулисати на једном ширем плану и организовано.
Заинтересовани смо за живу, савремену српску културу и њену интеракцију са другим културама: европском, америчком и свим осталима, са којима она, српска културна сцена, долази у додир. То не искључује и традиционалне вредности које сви ми носимо у себи, својим образовањем и осећањем, и које се трудимо додира очувамо у најбољем и најсавременијем виду.

Како је настало име Круг Орфелин

Захарије Стефановић Орфелин (1726-1785), први је српски грађански песник и уметник. Разуђеност његових интересовања одвела га је од поезије и књижевности до бакрописа и графичког заната. Покретач је и првог часописа код јужних Словена (Славеносрпски магазин).
Географија његове људске судбине простире се од Новог Сада, Темишвара и Карловаца, до Пеште, Беча и Венеције.
Својим животом и делатностима он нам се указао као изузетна метафора наших идеја и циљева, а и као илустрација нас самих, модерних номада и трагача у свету у коме живимо.

Шта су наши циљеви

Желимо да се бавимо организацијом културне размене. То би били концерти, драмске представе, филмске смотре, ликовне изложбе, књижевни сусрети, предавања... Три тачке су намерно стављене, јер тај процес је отворен, идеје су неисцрпљене. У нашем духовном оку су и библиотека, дечја библиотека и медија центар.
Позивамо вас да постанете пријатељи Круга Орфелин, да подржите својим идејама, и на други начин, ову иницијативу. Живимо у немирним временима и мислимо да би требало направити макар скромни напoр да се ствaрност промени.
Верујући да деца најбоље уче из примера, ово је наш покушај да им понудимо највреднији од свих светова и избора који им се пружају, а то је култура.

Извештај са оснивачке скупштине

Статут Круга Орфелин


Презентација са оснивачке скупштине