The Orfelin Circle The Orfelin Circle The Orfelin Circle The Orfelin Circle


Teofilovici
u Vasingtonu
D. SAVIC, Vecernje Novosti, 03.05.2004, 17:59:56


ZVUCI izvorne srpske muzike culi su se u subotu u Vasingtonu. Na univerzitetu Dzordz Vasington poznati izvodaci nase tradicionalne narodne muzike, braca Ratko i Radisa Teofilovic su glasovima i Spasoje Tufegdzic na starim narodnim instrumentima bili izuzetna zvucna slika na predavanju Zvuci Balkana - tradicionalna srpska narodna muzika, koje je odrzao profesor antropologije na Koledzu njujorskog drzavnog univerziteta u Bafalu Djordje Vid Tomasevic. Ovo nesvakidasnje vece bio je prvi poduhvat novoosnovanog "Kruga Orfelin" za organizaciju kulturne razmene izmedu nase zemlje i SAD.

 

Ono o cemu je profesor Tomasevic pred punim amfiteatrom uglednog vasingtonskog univerziteta govorio - o nasem muzickom blagu u koje su utkani razni uticaji, raznovrsnim izrazima narodnog stvaraoca umesnog da u pesmu pretoci svakodnevicu moba, radost radjanja i svadbe, tugu nesrecne ljubavi, ili zal zbog smrti - ilustrovali su gosti iz Srbije. Dva glasa i zvuci starih instrumenata su podigli vasingtonsku publiku na noge.
U dva glasa, povremeno uz gajde, okarinu, bubnjeve, smenjivali su se Ko uzdravlje pije ladno vino, Varaj, Leno Magdaleno, Neven vene, Tri devojke zbor zborile... Dok su Teofilovici, u belim kostimima sa narodnim motivima, posle programa delili autograme, publika je tragala za diskovima.
Prva publika Teofilovica u Vasingtonu bili su najvecim delom sunarodnici koji zive u SAD. Ova muzika, medutim, imala je posebnu draz za Amerikance.

- Izuzetno je ovo sto sam veceras cuo, divne harmonije, ritam... Posebna draz su dva coveka koji cine jedan instrument - primetio je novinar Bob Garfild.
Zvanicnik NASA Lorens Helm kaze da je, buduci da je irskog porekla, imao priliku da slusa gajde. Sada mu je posebno zadovoljstvo bilo da cuje kako one zvuce kada se izvodi sasvim drugacija muzika. Buduci da je srpski zet, prisetio se pesama koje je vec cuo, ali u drugacijem aranzmanu.
Posle ove prve zvucne slike u americkoj prestonici Teofilovice ocekuje i vasingtonski Kenedi centar.


The Orfelin Circle, c/o Svetlana Doroslovacki, 2633 15th Street, #10, NW Washington D.C., 20009-4669
E-mail: info@orfelin.org