orfelin-logo


Фестивали српског савременог кратког и и документарног филма

Вашингтон 2018

На фестивалу је приказано пет филмова: "Исти", филм који приказује свакодневни живот осуђеника и затвореника у неким од највећих затвора у Србији, користећи га као метафору за представљање идентитета у модерном друштву; "Циповка", документарни филм о посебној врсти хлеба, познатијем и као "циповка", који се прави у Војводини. Циповка је на листи нематеријалне културне баштине Србије; "Светларник", дирљив филм о пар голубова који подижу своје младе на прозорској симсу. Ови предани и брижни родитељи не сметају другим станарима и њиховој хаотичној буци, не сметају им претећи гласови који долазе од невидљивих радио и ТВ пријемника; "Косово, ... Живели!", је прича о два пријатеља, један је Србин а други Албанац. Њих двојица заједно седе за столом, пију и разговарају о политици, и сложу се да је “мултиетничко Косово” пројекат који је пропао; "На граници", футуристички филм који се бави питањима имиграције. Десетине хиљада људи из богатих земаља сада желе да се уселе у сиромашну Србију, где људи још увек осећају радост, љубавни живот.
Више о овом догађају

Вашингтон 2017

На Фестивалу 2017. било је десет филмова: "Срећан пут", кратки играни филм о Босни, 20 година након. Свештеник Михаило и имам Хамдија сретну се током вожње аутобусом по њиховом напуштеном крају. Нико не жели први да проговори; "Правда", анимирани филм о родитељима. Када систем не успе да казни пијаног возача који је убио њихову ћерку, тужни родитељи узимају правду у своје руке. Моћна изјава о жалости, правди и одлукама које доносимо; "Ракијада", прича о источнom Астериксу и Обеликсу, сага из срца Србије; "Животи", симболичка прича о животу и смрти; "Даљине", прича о кубанској имигранткињи и њеном доласку у САД; "Записи из ћелије 12", позоришна представа заснована на представи Достојевског, коју су извели затвореници из затвора у Београду; "Флипоскоп", ликови журе да праве свој филм; "Папирнати живот", документарни филм о једном дану у животу Рома. Упркос тешкој финансијској ситуацији, видимо сложену породицу која је солидарна и где постоје топли међуљудски односи; "Флафи", прича о београдској породици која се пакује и исељава у Канаду. Када се Флафи, огромни наградни медвед појави на вратима, родитељи морају да одлуче да ли имају места за новог пријатеља своје ћерке; "Наш град", шармантни анимирани филм за кампању очувања града од превелике изградње.
Више о овом догађају

Вашингтон 2016

Показали смо дванаест филмова: "Украс света", два пара близанаца који држе енергију у својој породици; "Искон Анима Аетернам", човек очајнички покушава да материјализује своје идеале; "Једна ноћ", прича о две девојке чије је пријатељство стављено на пробу; "Погледи затворених очију", како звук помаже особама са оштећеним видом у свакодневном животу; "Завеслаји", прича о дечаку који у себи проналази посебну снагу; "Хало Џозефина", анимирани фото албум направљен свакодневним фотографисањем; "Незаборавник", уметник посвећује своје дело пастирима и пастирицама; "Рингишпил", српски хор, сачињен од ентузијаста, жена пуних живота, дели своју свакодневицу са нама; "Пут за Кујумбу", прича о младићу из мале града који се спрема да оде у Кујумбу, Русија; "Just Another Day In Egypt", шта је остало након египатске револуције 2011?; "Даљине су савладане", последњи аудио запис Исидоре Секулић, познате српске списатељице; "Радиовизија - о робовима и роботима", филм оживљава говор који је 1968. године дао Радивој Кашанин, један од најпознатијих професора Београдског универзитета.
Више о овом догађају

Вашингтон 2015

Приказано је десет филмова: "Жива глава и винкл", прича из града погођеног незапамћеним поплавама у мају 2014; "Вече уз радио", петогодишњи дечак врти станице на транзистору и води нас у далеке музичке светове; "Цвеће зла", мрачна комедија, која се бави приватизацијом у југоисточној Европи; "Кожа ће нам постати сива", два уметника пролазе кроз кризу личне креативности у време глобалне кризе; "Рестарт", сликар прихвата позив да изложи своја дела после 10 година усамљености и самоизолације; "Сјене", чешки војник је прогоњен сенкама прошлости сећајући се времена које је провео у затвору у Терезину са Гаврилом Принципом; "Гадан сапун", необични ритуал из влашког села у источној Србији; "Joy & Joy", анимирани филм као метафора раскршћа предрасуда и трагова; "Док су они летели на Месец", док Аполо 11 слеће на Месец он и она су преплављени међусобним зближавањем; "У мраку", прича о младом рудару који не жели да живи као отац, рудар.
Више о овом догађају

Вашингтон 2014

Приказали смо једанаест филмова: "Код ћошка", људи из једног српског села проводе своје време испред локалне продавнице; "Пролећна сунца", четири рођака, раздвојена након поделе бивше Југославије, свој одмор проводе у српском селу пре одласка на удаљене одредишта; "Звездана прашина", иако у инвалидским колицима, четрнаестогодишњи Алекс путује из свог микрокосмоса до бесконачног простора; "Раж", за време немачке инвазије на Совјетску Русију, скромни сељак и његова жена морају да заштите сандук од пет непроцењивих слика евакуисаних из Лењинграда док чекају вести о њиховом сину, војнику који се бори на источном фронту; "Rabbitland", зечеви без мозга живе у Земљи зечева - "савршена" демократија. Зечеви проводе дан у гласању на демократским изборима, који се одржавају једном дневно у Земљи зечева, јер је Земља зечева уређена демократија; "Кад сам био дечак била сам клинка", импресиван документарац без клишеа о сексуалним радницама; "Торба", шта се дешава када жена нађе врећу пуну намирница, а онда након неколико дана сазна да у торби има још нешто; "Пет минута свакоме", метафоричка прича о сталној борби уметника да обезбеди својих пет минута пажње; "Спасовдан", прича о старици која живи сама, припрема славу како је некад било, али нема никога ко дође; "Косма", филм о КОСМА радио мрежи, јединој ствари која повезује веома изоловане српске заједнице на Косову.
Више о овом догађају

Вашингтон 2009

На Фестивалу је приказано једанаест филмова: "21. секунд", "немогуће" се десило током НАТО бомбардовања Југославије 1999. - обарање поноса америчког ваздухопловства, F-117 Stealth fighter; "Тата Моргана", два пријатеља из Босне а сада у Западној Европи, ако се врате кући ... али где је сада кућа; "Огледало", видео-уметност инспирисана изборима и бојама које правимо у свакодневном животу; "У земљи малог принца", ученици креативне радионице за особе са посебним потребама, ангажовани су у анимираном филму "Мали принц" и користе ретку анимацијску технику; "Да буде светлост", документарац о породици која живи у близини огромне хидроелектране и још увек користи светло петролејке; "Тачка прекида", филм о стварним јунацима и послу којим се баве, где сваки дан постоји могућност да некоме одузму живот, а без шансе да то спрече; "Хелијум", млади људи који учествују у процесу повратка свести у Србији и њихова нелагодност; "Између сна и сна", у овој краткој психолошкој драми учествују три лика, повезани су истим догађајем, али су физички уклоњени; "Муха", портрет младог грађевинског радника Мухе који кроз рад и хип-хоп музику покушава да промени стереотипе о Ромима; "Тензин Васиљевић", после неколико неуспешних покушаја да усвоји дете у Србији, Ивана доводи Тензина у породицу Васиљевић. Тензин је трогодишњи дечак из Бутана који сада живи са Иваном у Француској; "Чемериште", документарни филм о српским селима који се све више напуштна. Људи одлазе у урбана места, старији једноставно умиру. Резултат: нестанак читавог традиционалног живота. Песник Слободан Ристовић изразио је жаљење кроз књигу поезије Чемериште.
Више о овом догађају

Вашингтон 2008

Имали смо тринаест филмова на листи за 2008. годину: "Ласта", прича о старцу који је његовао и примитомио ластавицу која му је неко време била једини пријатељ. Са ластом на рамену, он је лакше живео свој живот; "Гавран", анимирана прича о човеку који се суочава са духовима из прошлости; "Грађење", природа и човек трају и нестају у кружном току рођења; "Црно и бело", "Ти и ја", прича о љубави која је вечна; "Самарице", визуелно импресивна прича о породици Ритан која живи под планином Козара. Њихов посао је да се брину о нетакнутој шуми; "Мој друг Србија", дивна прича о Џозефу Аронеу који је лета проводио у Србији. Његова мисија: ширити радост као кловн по имену Џо Мама; "Ко чува чуваре", војник, на путу за бојно поље, изазван догађајима и стањем војника око њега, присећа се свог раног детињства; "Ја, покојник", припрема за погребни ритуал у влашкој популацији у источној Србији почиње још током живота; "Њена страна романа", заснована је на препознатљивим ликовима и ситуацијама из познатих драма и романа, овај филм је просветљен женском тачком гледишта; "Чекаоница", како године пролазе кроз историју, понављају се и истрошени српски народ чека; "Крај часа", Страхиња је осамнаестогодишњак, изузетно антисоцијални средњошколац. Низ узнемирујућих догађаја доводи га до могућег трагичног краја; "Пилећи избори" се односе на локалног саобраћајног полицајца који посећује своју баку, даје јој мобилни телефон и покушава јој објаснити како то ради.
Више о овом догађају

Вашингтон 2007

Показали смо осам филмова: "Нестајање", херој приче је најусамљенија девојчица на свету. Њен пут од куће до школе открива прави низ покрета, боја, звукова, народних обичаја ...; "Поглед у страну" је прича о младићу са менталним инвалидитетом и његовом погледу на живот, пријатељство, љубав. Један дан у свом дневном боравку "НАША КУЋА" за ментално хендикепиране особе у Београду; "The Angel", тема овог филма је НАТО бомбардовање Србије 1999. године, кампања под називом Милосрдни анђео; "Слатка Дијана" је интимни поглед на ромске избеглице у београдском предграђу који зарађују за живот претварајући класичне Цитроенове аутомобиле Диана у возила за рециклажу налик Побеснелом Максу, којима скупљају картон, боце и метални отпад; "Дан младости", Јелена је одгајана у породици која је сматрала партизанску победу 1945. године даном властитог пораза. 25 година касније Јелена посећује Титов гроб на дан његовог рођења; "Кубанац" је прича о младом боксеру, његовом одрастању у београдском радничком предграђу, његовом успону од дна до врха и поновном паду на дно; "Источно од раја", односи се на процес транзиције који је тежак за већину грађана бивших социјалистичких земаља на путу ка либералном капитализму - праћен смањењем броја радних места, болним пословањем са реалношћу тржишне економије и навикавањем на нови начин живота; "Лана, Наташа, Ксенија", прича о групи младих ентузијаста у Србији у транзиционом периоду, која покушава да опстане чувајући традиционалну народну музику у модерном, урбаном пејзажу.
Више о овом догађају

Вашингтон 2006

Наш први фестивал и два предивна филма: "Грубо монтирани животи", филм прати свакодневни живот четири особе (све између 24 и 30 година) које се суочавају са кључним тренуцима свог живота: сви би требало да напусте своје родитеље - свако на свој начин, духовно или физички. Сваки од њих носи у себи сукобе који су манифестација општег проблема усамљене особе у гомили појединаца који пате због неслагања између жеља и могућности; "Casting", секс, опстанак, Србија, гаћице ... шта им је заједничко? Девојчице које су дошле да учествују у реклами за најлонке са слоганом: "Најлепши корак у Европи! Гаћице за сваку прилику: Eurolook коначно у Србији!" изненада су постали протагонисти документарног филма под називом Casting који одражава проблеме друштава у транзицији.
Више о овом догађају