orfelin-logo


Ликовни догађаји


Трагање за методом, 15. децембар 2005. године Миломир Јевтић, вајар

Миломир Јевтић је рођен у Ваљеву у Србији 1940. године. Дипломирао је на Одсеку за ликовне уметности, Универзитет у Љубљани, Словенија, 1972. године и магистрирао скулптуру на истом универзитету 1974. године.
Његове скулптуре у простору су изложене на бројним местима укључујући Београд, Ваљево, Милвоки, Кенсигтон (Мериленд), Бетезда (Мериленд) и Вудли Гарденс Парк Роквил (Мериленд) за који је добио награду 1990. године.
Јевтић је такође развио иновативне технике за ливење материјала флексибилним еластичним калупом, прозорима за грејање, глиненицом, фото штампом на бетону и подучавањем слепим цртежима.
Г. Јевтић о уметности: Уметност је данас постала конзервативна. Технике којима се користе концептуална и апстрактна уметност старе су скоро сто година. Модерни приступ окренут је само компјутеру, видеу и виртуалним тродимензионалним ефектима. Недостају модерне технологије које нису приступачне уметнику за коришћење. Овде мислим на роботику, микро/нанотехнологију, биотехнологију ... Три тачке су овде симбол за недовршено набрајање, недовршени процес.
Кроз све технике које сам користио, провлачи се једна те иста ствар. То је енергија која трансформише облике. Ваздух мења облик гуме. Гума мења облик бетона. Оно што је било мобилно постаје статично, и обрнуто, оно што је било непокретно креће се.

Живи и ради у околини Вашингтона, ожењен је и има два сина.
Радови г. Јевтића су каталогизовани у Уметничком каталогу проналазака Смитсонових институција у Вашингтону.
Више о овом догађају