orfelin-logo


Музички догађаји

Концерт за Коларац, 7. фебруар 2014. године

Добротворни концерти за Коларац одржани су у Њујорку и Вашингтону, а уместо улазница, публика је подржала куповину концертног клавира за Коларчеву задужбину.
Фондација Коларац у Београду заузима посебно место у срцу српских уметника који живе у иностранству. Због тога се велики број њих одазвао позиву за учешће на добротворним концертима за Коларац, глобални догађај у којем ће се прикупљати средства за куповину новог концертног клавира. У петак је такав концерт одржан овде у Вашингтону, а пре тога у Њујорку. Више о овом Гледаоци у Вашингтону и Њујорку подржали су куповину клавира за Коларчеву фондацију, док су истовремено уживали у наступима уметника српског порекла у САД. Вашингтонски концерт одржан је у концертној дворани Монтгомери колеџа у Роквилу уз подршку Круга Орфелин. Концерт је организовала Сања Грујић-Влајнић, која предаје музику на овом колеџу и већ десет година развија интересовање за српску музику међу својим америчким студентима и колегама.
Више о овом догађају

Концерт Стефана Миленковића, 7. јуни 2008. године

Стефан Миленковић је дошао у жижу јавности када је имао 10 година као виолиниста чудо од детета. Позван је да наступа за председника Реагана, папу Јована Павла другог и председника Горбачова.
У међународним оркестралним наступима Стефана Миленковића укључени су многи светски познати оркестри као што су Берлински симфонијски оркестар, Оркестар Радио Француске, Оркестар Бољшој театра, Симфонијски оркестар Индианаполиса и Мексичка државна симфонија. Радио је са познатим диригентима као што су Лорин Мазел, Даниел Орен и Владимир Федосеиев.
Господин Миленковић је дубоко посвећен међународним хуманитарним активностима. Учествовао је бројним добротворним приредбама за добробит деце ратом разорене Југославије. Такође је учествовао на бројним гала концертима под покровитељством УНЕСКО-а. 2002. године је у Београду проглашен за „Уметника 20. века“.
Више о овом догађају

Carpe Diem, ансамбл из Новог Сада, 24. и 25. јуни 2007. године

"Carpe Diem" ансамбл чине ђаци који наступају на акустичној, класичној и електричној гитари уз пратњу вокала. Музички и образовни центар "Carpe Diem" из Новог Сада основан је као прва музичка школа у региону са програмом дизајнираним и прилагођеним модерним музичким трендовима (рок, поп, блуз, светска музика).
Више о овом догађају

Трио Балканске жице, 21. мај 2007. године

Трио Балканске жице, међународно признати трио, изводи своју оригиналну гитаристичку музику, фузију балканске, џез, свинг, латинске и класичне музике. Резултат је аутентична, атрактивна музика најфинијег укуса и јединствене интерпретације. Изумили су 6 руку на једној гитари и то је њихов заштитни знак.
Добитници су бројних награда и признања: прва награда и статуа Делфина за најбољи инструментални ансамбл на Светском музичком фестивалу 2004. године, Фестивал Интернационале Фивизано, прва награда у категорији Светског такмичења песама 2005. године са композицијом Воденица, написао Никола Старчевић.
Више о овом догађају
Погледајте слике са концерта.

Концерт Београдског гудачког квартета, 22. април 2005. године

Београдски гудачки квартет, основан у јануару 1990. године, постао је један од водећих камерних ансамбала у бившој Југославији након успешних концертних активности квартета и широког присуства у медијима. Квартет је наступао на бројним међународним фестивалима камерне музике у Београду и другим градовима бивше Југославије. Београдски гудачки квартет је такође широко присутан на међународној музичкој сцени: Лондон 1992, Фиренца 1993, Регио-Емилиа 1994, Тревисо 1996 и 1999 и Скопље 2001.године. 2000. године, када је Квартет прославио 10. годишњицу, објавио је први CD под називом "Numero Uno" за компанију у Натану. Репертоар Београдског квартета обухвата класична дела за гудачки квартет, као и савремену музику и разне комаде других музичких жанрова прилагођених за гудачки квартет.
Више о овом догађају

Концерт Браће Теофиловић у Кенеди центру, 19. октобар 2004. године

Браћа Ратко и Радиша Теофиловића, рођени су у Чачку, Србија. У свом родном граду први пут се представили свету музике 1983. године, под покровитељством Предрага Перуничића, локалног хорског диригента. У њиховом вокалном тумачењу традиционалне поетске и музичке баштине Србије и Балкана инсистирају на аутентичној, никада раније коришћеној форми, двогласној a capella, која је постала њихов професионални музички потпис, помажући им да створе јединствену позицију у музичком пејзажу Балкана.
Њихово професионално снимци и концертна каријера почела је почетком деведесетих са снимањем тридесет музичких комада за национални радио и телевизију. Године 1998. објављен је њихов дебитантски албум Чувари сна, и као такав је био важна прекретница у њиховој каријери. Овај албум, колекција од петнаест традиционалних српских народних песама, добро је примљен, срдачно дочекан и од стране музичких професионалаца и од шире јавности.
"Гласови века", "Иконе музичке уметности" и "Врховно уметничко достигнуће Фестивала", су наслови и похвале међународних новинара и организатора фестивала упућени браћи Теофиловић. Управо на тим живим концертима може се осетити невероватно богатство њихове мелодијске интерпретације, снажна моћ њихових вокалних таласања и чиста снага њихове страсти и посвећености: њихова моћ да створе јединствено музичко искуство које се не може лако заборавити.
Више о овом догађају

Концерт Шабана Бајрамовића у Вашингтону 25. јуни 2004. године

Током више од 40 година, Шабан Бајрамовић је написао преко 650 песама које су премошћавале све жанрове од фолка, џеза, попа, па чак и укључивале латински утицај. Снимио је преко 20 албума. Његове песме о љубави, страсти, немирном лутању и коцкању послужиле су као нацрт за музику Горана Бреговића за филмове Емира Кустурице "Цигански пут" и "Подземље". Из године у годину нове генерације љубитеља музике откривају овог ретког уметника. Музичарима користе ово његово музичко благо као инспирацију за своја дела.
Више о овом догађају
Погледајте и слике са концерта.