orfelin-logo


Позориште

"Неурученa писма", 15. април, 2018. године

Састављена од разних радова Исидоре Секулић и Алберта Камија, ова драма је замишљена као преписка између ова два аутора, излажући теме којима су се ове две уметничке величине годинама бавиле: шта је љубав, зашто је историја важна, шта је усамљеност и ограниченост, каква је љепота усамљености, што може бити позиција уметника у вртлогу историјских и политичких догађаја, итд.
Више о овом догађају

Код куће/Кабул, 10. новембар 2012. године

Наступ Душанке Стојановић Глид, Народно позориште, Београд.
Представа "Хомебоди / Кабул" састоји се из два дела. Први део је монолог, а други део је оно што је Жељко Ђукић назвао типом хора. Заборавили смо на хор који је био битан део позоришне представе. Овом представом Кушнер нас враћа у тај период и на контрадикторан и парадоксалан начин указује на то да монолог заправо није монолог, већ полифонија. Подсећа нас да постоји нешто монолитно у хору који смо изгубили и заборавили. Начин на који Кушнер остварује осећај хора је мешање различитих језика без превођења. Француски, енглески, немачки и руски језик се говоре и мешају. Стиче се утисак да сви причају у исто време и да нико заиста не разуме никога.
Више о овом догађају
Погледајте слике са представе.

Позоришно вече са Звездара театром, 15. септембар 2006. године

Током ове спектакуларне вечери биће изведене три реномиране позоришне представе: "Животна прича Толе Манојловића" у извођењу Петра Краља, "Мостови" Тихомира Станића и "Јазавац пред судом" у извођењу Петра Краља, Тихомира Станића, Александра Стојковића и Ђорђа Марковића.
Више о овом догађају
Погледајте слике са представе.

Теслино вече у Гете институту, 14. мај 2005. године

У оквиру Теслине вечери приказан је балетски филм "Тесла и Катарина", у којем глуми Константин Костјуков, познати балетан, са Међународном балетном компанијом Сингидунум из Београда. Режисер и продуцент овог предивног дела је Љиљана Којић-Богдановић. Кореограф Крунослав Симић и музика Пјотр Чајковског.
Ово је балетска прича о приватном животу Николе Тесле, једног од најзначајнијих научника и проналазача на преласку у 20. век. Прича је заснована на Теслиној кореспонденцији са Катарином Џонсон, супругом Теслиног пријатеља, Роберта Андервуда Џонсона, америчког песника, писца и уредника часописа Century Magazine, престижне публикације у то време.
Више о овом догађају