orfelin-logo


Предавања

Средњевековна Србија и њена уметност у музеју Метриполитен,
изложба под називом: Вера и моћ (1261 - 1557), 30. јуни 2004. године

Предавач је Љубица Поповић, професор на Универзитету Вандербилт, Одсек за историју уметности, Нешвил, међународно признат стручњак за иконографска истраживања из раног хришћанског периода. Њени ученици се истичу међу најбољим у области историје уметности у музејима и академским круговима.
Предавање професора Поповића иницирано је изложбом Вера и моћ (1261 - 1557) у Метрополитен музеју у Њујорку.
Више о овом догађају

Звуци Балкана - предавање проф. Ђорђа Вид Томашевића уз музичке илустрације
Браће Теофиловић и пратњу Спасоја Туфегџића, 1. мај 2004. године

Професор др Ђорђе Вид Томашевић (3. март 1927. - 3. децембар 2009.) је био српског порекла. Дошао је у Сједињене Државе након Другог светског рата. Дипломирао је социологију на Универзитету Рузвелт, а магистрирао и докторирао антропологију на Универзитету Чикаго.
Браћа Теофиловић, Ратко и Радиша, у сваком смислу су јединствени извођачи старе српске и балканске музике. Током својих петнаест година припрема - пре него што су коначно одлучили да се појаве на европској етно сцени - решили су "мистерију другог гласа" и пронашли давно изгубљене хармоније традиционалног певања. Њихов дебитантски албум "Чувари сна", објављен 1998. године, био је први у низу од четири албума, који употпуњују почетни круг. Музика БраћеТеофиловић обухвата више од два века традиционалног музичког наслеђа и призива дух читавог региона. Многе песме су закопане дубоко у колективну меморију народа, многе друге заборављене, или делимично запамћене. Тражили су их, опоравили и вратили у живот, дајући им своја оригинална значења и осећања, обогаћена савременим утицајима.
Више о овом догађају
Комплетно предавање проф. Ђорђа Вид Томашевића.